به گزارش پایگاه معماری ا
رگان : ارسی پنجره مشبکی است که به جای گشتن روی پاشنه گرد، بالا میرود و در محفظهای که در نظر گرفته شده است، جای میگیرد. ارسی معمولا در اشکوب کوشکها و پیشانی و رواق ساختمانهای سردسیری دیده میشود. نقش شبکهای ارسی معمولا مانند پنجره و روزنهای چوبی است. برای آشنایی با این هنر معماری که همیشه جایگاه ویژهای داشته است ، با کجارو همراه باشید .
ارسی سازی از هنرهایی است که رو به فراموشی نهاده و هنرمندان ارسیساز که تعداد آنها از انگشتان دست تجاوز نمیکند، بیشتر به مرمت در و پنجرههای قدیمی مشغول هستند، حدیث ارسی حکایت غمانگیز دیگری است از هنرهای سنتی این رشته مشتمل بر هنرهای چون گرهسازی، قوارهبری، پارچهبری، مشبک، درودگری، شیشهبری و غیره است که هر کدام ناگفتههای فراوان دارند. در و پنجرههای مشبک با شیشههای رنگی در عین حال که حفاظ مناسبی در برابر آفتاب گرم و تابان ایران به حساب میآید ، نور را در رنگهای متنوع و متعدد منعکس میکنند که این تنوع جلوهای خاص به تزئینات وابسته به بنا میبخشد.
قدیمیترین آثار ارسیسازی در ایران مربوط است به عصر صفویه که در نقاط مختلف کشور و در بناهای مربوط به این عصر دیده شده است. ارسیسازی پس از تلفیق با هنر قوارهبری که در عصر قاجار اتفاق میافتد، اوج و عظمتی دو چندان مییابد. متاسفانه این گونه هنرها با ورود آهن رو به نابودی گذاشته و گستردگی پیشین خود را از دست دادهاند .
ورود در و پنجرههای فلزی، صنایع ظریف نجاری را از میان برده و نجاران ناچار برای امرار معاش، زندگی نجاری خویش را رها کرده و هرچه تخته ساخته بودند، عاقبت کارگاههای خود را با آن تخته کردند. این هنرمندان در منتهای دیانت و قناعت و حوصله، با کمترین امکانات (تیشه، اره، رنده و سوهان) با نیروی عقل سلیم خود زیبایی وصف ناشدنی آفریدند که قلم و زبان از توصیف آن عاجز اند. هنر نازککاری (ارسیسازی) هنری ریزهکاری و نقش و نگار است که این هنر از گذشته دور تا به حال نقش ویژهای در میان افراد داشته و انتظار میرود، که در آینده دور پررونقتر شده و روز بهروز بر زیبای آن افزوده شود.
کار با چوب به طور عمده به شش رشته نجاری، نجاری نازککاری، منبتکاری، معرقکاری و خاتمکاری تقسیم میشود که هر کدام زیبای خاص خود را دارد، یکی از رشتههای کهن و زیبای کار با چوب، نجاری نازککاری یا اروسیسازی است.
در هنر اروسیسازی هیچ میخ و چسبی به کار نمیرود و تمام نقش و نگارهای آن به وسیله اتصالات ظریف چوب (کام و زبانه) به هم وصل میشوند. برای این کار ابتدا طرح اولیه با اطلاعاتی از هندسه و مثلثات روی کاغذ تهیه میشود و سپس با دقت و ظرافت فراوان چوبها بریده میشود و شیشهها با مهارت خاصی کنار هم چیده میشود و تمام اتصالات با فنون زیبای نجاری به هم متصل میشوند. صنعت نجاری هنگامی که با هنر طراحی و ظرایف نازککاری (ارسی سازی) تلفیق شود، حاصل آن پدیدهای زیبا و جذاب است که اروسی یکی از این پدیدهها است. هنر اروسیسازی پیوندی بین نازککاری چوب ، شیشهبری و نجاری و طراحی است .
انواع نقشهای اروسی
اروسیها دارای نقشهای متعددی است که دو نوع آن بیشتر از همه در استان کردستان رایج و متداول بوده است.
نقش اسلیمی
همان طور که از اسم آن پیداست نقشی است که در اکثر کشورهای اسلامی رایج است و خارجیان آن را به مردم مسلمان نسبت میدهند و نقش اصلی آن را از گیاهان گرفتهاند و در نقشهای قالی و نقاشیهای مختلف نیز دیده شده است .
گره چینی
این نقش دارای نقوش هندسی شکل است که به مرور زمان در دنیای اسلام رایج شده و در کاشیکاریها و آجرنماها کاربرد فراوانی دارد و کل کار با هندسه و مثلثات آمیخته شده است. هریک از نقشهای اصلی که شامل نقش اسلیمی و گره چینی است خود دارای نقشهایی فرعی است که در این میان، نقش جقه اهمیت بیشتری از بقیه دارد .
نقش جقه
جقه در معنای درخت سرو است که مظهر آزادی است و شکل تقریبی آن را به صورت درخت سرو فرض میکنند و سر نقش به صورت خمیده است و بدین معناست که مرد آزاده و آزاد فقط در مقابل معبود سر تسلیم فرود میآورد .
کارکرد سطح مشبک پنجره های ارسی
تامین نور فضای درونی در معرض دید قرار دادن فضای بیرونی کاهش شدت تابش نور آفتاب و گرما ایجاد زیبایی در نمای ساختمان حفظ حریم و محرویت فضای بیرون دور کردن حشرات مزاحم (شیشه های رنگی پنجره های ارسی) با ایجاد نورهای رنگارنگ باعث دور شدن و خارج شدن حشرات مزاحم از فضای بیرونی اتاقهای دارای پنجرههای ارسی میشوند .
اثرات و دلایل استفاده از پنجرههای ارسی
نور
این نوع پنجرهها باعث میشوند نور خورشید به اندازه کافی وارد فضای اتاق شود، نه کمتر نه بیشتر .
روانشناسی رنگها
از نظر روانشناسی رنگهای مختلف این شیشهها و ایجاد نورهای هم رنگشان بر روی انسان تاثیرات مختلفی میگذارد که هر رنگ کنار رنگ دیگر شدت این تاثیر را خنثی میکند و مقدار مناسب آن را تنظیم و تعدیل میکند. بیشتر رنگهای استفاده شده در شیشههای ارسی رنگهای لاجوردی قرمز سبز و زرد هستند و هر کدام به تنهایی یک تاثیر روانشناختی مجزایی دارند
زیبایی
سطح پنجرههای ارسی را با استفاده از انواع نقشهای گوناگون گرهسازی و با شیشههای رنگین و ساده میآراستند و ترکیبهای بدیعی پدید میآورند و بدین صورت هماهنگی بین این شبکههای هندسی و نورهای رنگی باعث ایجاد زیبایی دلپذیری میشود .
نقش هندسی در ارسی
ناپسند دانستن تقلید از نقشها و صورتهای انسانی و حیوانی در نقاشی و سایر هنرهای تصویری و تجسمی به تدریج موجب شد که تقلید از طبیعت در فرهنگ بسیاری از هنرهای تحت تاثیر مبانی فکری اسلامی چندان مورد توجه قرار نگیرد و جایگاه والایی نیابد. به همین جهت هنرمندان به ترکیبهای هندسی و انتزاعی توجه بسیار کردند.
محرمیت
از آنجایی که معماری ما دارای خاصیت درونگرایی میباشد ، از این جهت تمامیت اجزا در پی درونگرایی را خواهند داشت. پنجرههای ارسی همچنین باعث محدود کردن دید از بیرون به درون خانه و ایجاد محرمیت میشود .
خواص صوتی
اگر قطعات یک گره نسبت به هم زوایای مختلف یا متعدد پیدا کند، جابجایی صوتی ایجاد میکند و در این جابهجایی تابع قوانین علم آکوستیک است. فرمهای شش وجهی نیز دارای خواص صوتی هستند و از کاربرد صوتی شش وجهی در طبیعت میتوان کندوی زنبور عسل را مثال آورد که دقیقا عمل انتقال صوت یا رزونانس را انجام خواهد داشت.
دیدگاه دیگران (بدون دیدگاه)...
Leave a reply