باغ جهان نما در شیراز
باغ جهان نما در شیراز
ارگان معماری مینویسد:باغ جهان نما یکی از کهنترین باغهای شیراز است که در شمال شرقی شهر شیراز و ضلع شرقی خیابان حافظ (دروازه قرآن) و بالاتر از میدان حافظیه قرار دارد. این باغ در حال حاضر در اختیار صدا و سیمای شهر شیراز است.
باغ جهان نما یکی از کهنترین باغهای شیراز است که در شمال شرقی شهر شیراز و ضلع شرقی خیابان حافظ ( دروازه قرآن ) و بالاتر از میدان حافظیه قرار دارد . این باغ در حال حاضر در اختیار صدا و سیمای شهر شیراز است .
این باغ در دوره فرمانروایی آل مظفر و آل اینجو بسیار سرسبز و آباد بوده است به طوری که در اشعار حافظ از صفا و سرسبزی آن سخن به میان آمده است . این باغ همانند سه باغ ارم، دلگشا و تخت قراچه که از باغهای مشهور شیراز میباشند، پیش از حمله تیمور گورکانی در نهایت آبادانی بوده است و ابن عربشاه مورخ دوره تیمور در عجایب المقدور این باغ را « زینتالدنیا » نامیده است . باغ جهان نما در هنگام اقامت تیمور گورکانی در شیراز مورد توجه واقع شد به طوری که همانند آن را در اطراف سمرقند که زادگاه تیمور بوده است، احداث نموده و آن را « جهان نما » نامیدند . این باغ در دوره صفویه نیز از اهمیت زیادی برخوردار بوده و در سفرنامه شاردن به آن اشاره شده است اما پس از انقراض سلسله صفویه که ناامنی کشور را فرا میگیرد، این باغ تقریباً ویران میشود . با روی کار آمدن کریم خان زند این باغ بازسازی شده و عمارت وسط آن ساخته میشود . کریم خان این باغ را در سال ۱۱۸۵ هجری قمری حصارکشی کرد و در اطراف عمارت، خیابانکشیهای زیبا و درختکاری مفصلی ایجاد کرد . پس از دوره زندیه، در دوره قاجاریه نیز باغ جهان نما یکی از باغهای آباد و باشکوه به شمار میرفته و عمارت باغ محل پذیرایی از مهمانان حکومت بوده است . در باغ جهان نما انواع درختان سرو و کاج کهنسال، مرکبات و درختان میوه دیده میشوند .
در داخل باغ جهان نما عمارتی به شکل هشت ضلعی دیده میشود . این عمارت دارای ۴ شاهنشین در چهار گوشه بنا میباشد و میان شاهنشینها، اتاقهای دو طبقه قرار دارند . این عمارت دارای نمای آجری است و در گذشته پنجرههای چوبی داشته است که توسط مالک خصوصی آن برداشته شده و به جای آن پنجرههای آهنی نصب گردیده است . در داخل عمارت یک حوض از سنگ مرمر یکپارچه نیز وجود دارد .
در ضلع جنوبی بقایای آبنمایی به چشم میخورد که فواره آن هنوز پابرجاست . این آبنما از جلوی ضلع جنوبی آغاز میشود و به حوضی در جلوی بنایی که در دوره قاجاریه و در انتهای ضلع جنوبی احداث گردیده منتهی میشود که اخیراً مورد مرمت و بازسازی قرار گرفتهاست . در زمان بازدید از این باغ آرامش در آنجا موج میزد . پس از بازدید از این باغ زیبا می توانید با کمی پیاده روی از آرامگاه خواجوی کرمانی و دروازه قرآن که در کنار هم قرار گرفته اند نیز بازدید نمایید .
دیدگاه دیگران (بدون دیدگاه)...
Leave a reply